Nem! Nem! Soha!


 
Közösség
 
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Kattintson rá!
free counters
 

 
Feltámadunk!

 
Elszakítva

Érdekes Újság (1920)

 
Ars poetica
 
Kiemelt hírek
 
Szavazás
Ki a kedvenc alkotód?

Ady Endre
József Attila
Kosztolányi Dezső
Kós Károly
Németh László
Nyirő József
Rejtő Jenő
Szabó Dezső
Tamási Áron
Wass Albert
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Szerinted melyik rendszerkritikus erő kerülhet a Syriza után kormányra?

Die Linke (Németország)
Jobbik (Magyarország)
LMP (Magyarország)
Nemzeti Front (Franciaország)
Ötcsillagos Mozgalom (Olaszország)
Podemos (Spanyolország)
Sinn Féin (Írország)
UKIP (Nagy-Britannia)
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Zenék!

 
Számláló
Indulás: 2004-01-15
 
Egy új nemzedék hírei

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

We do still exist! – Trianonról angolul

  2020.07.16. 09:35

Trianonról és a magyarságról szóló versek, angolul. A kötet címe: A Nation Dismembered – The 1920 Trianon Treaty in Hungarian Poetry – Bertha Csilla és Kodolányi Gyula válogatták az antológia anyagát. Egy magyar olvasó nagyjából ismeri a könyv tartalmát – ám sokaknak tartogathat meglepetéseket is –, de olvasásakor értjük meg igazán, hogy mindaz, amit a Trianon szóval, gyűjtőfogalommal fejezünk ki, mennyire átadhatatlan tény és érzés.

Trianon és a brit földrajz

  2020.07.15. 09:15

A Földrajzi Közlemények 2020/2. számában megjelent Győri Róbert és Charles W. J. Withers közös tanulmányának első része. A Trianon 100 Kutatócsoport munkatársa és az Edinburgh-i Egyetem professor emeritusa által jegyzett kétrészes tanulmány célja feltárni a brit geográfusoknak a trianoni békediktátum szakmai előkészítésében játszott szerepét és Magyarország új határaival kapcsolatos álláspontját.

Trianon: Collapse 1918-1921 - Hamarosan megjelenik a Hungarian Historical Review Trianon-száma

  2020.07.15. 09:12

A trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulója alkalmából a Hungarian Historical Review idei első száma "Trianon: Collapse 1918–1920" címmel jelenik meg. A nemsokára kézbe vehető tematikus lapszám vendégszerkesztője Ablonczy Balázs, aki tanulmányában a trianoni menekültkérdéssel foglalkozik, Krizmanics Réka pedig a késő szocialista Magyarország Trianon-narratíváiról értekezik.

Zsák a királynő fején - A csehszlovák állam születése a Felvidéken

  2020.07.15. 09:05

1918 novemberében a csehszlovák, a román és a szerb hadsereg hozzákezdett Magyarország azon területeinek megszállásához, amelyekre később a békekonferencián kívánták igényüket bejelenteni. Ezt a folyamatot mindhárom megszálló hatalom esetében rendkívül sok atrocitás kísérte.

Trianon hatását hosszú évtizedekig megérezte a magyar sport

  2020.07.10. 08:53

Az 1920-as trianoni békediktátum következményeként évtizedeken át csak irigykedhettünk azokra a sportolókra, akik a történelmi Magyarország területén születtek ugyan, magyarnak vallották magukat, mégis másik országnak nyertek érmeket a világversenyeken.

Idén is sikeres lehet a Magyarok kenyere program

  2020.07.10. 08:49

Ebben az évben sem marad el a gazdák összefogása, az idén tízéves Magyarok kenyere programban ezúttal 89 ponton gyűjtik a búzaadományokat, melyet húsz malomban őrölnek majd meg – közölték a szervezők.

Pozsonyból Bratislava. A koronázóváros emlékezete

  2020.07.09. 09:13

Hosszú a sora azoknak a kelet- és közép-európai multietnikus vagy éppen nyelvet váltó, soknemzetiségi jellegüket elveszítő fő- és nagyvárosoknak, amelyek történelmét több nemzeti emlékezet is számon tartja. Míg az egyik nép számára a múlt szimbólumává váltak, másoknak a győztes jelent és a dinamikus jövőt jelentik.

Trianon 100 – Földfogyatkozás a Vajdahunyadvár Galériában

  2020.07.08. 19:31

Az impozáns Vajdahunyadvár Galéria ad otthont a trianoni békediktátum századik évfordulója alkalmából megvalósult Földfogyatkozás című csoportos tárlatnak. A kiállításon a magyar kortárs képzőművészek Trianonról szóló, valamint azt értelmező műalkotásait tekinthetik meg az érdeklődők.  Többek között festmények, plakátok, érdekes kollázsok, szobrok kerültek be a tárlat anyagába.

Bethlen-szobrot állítanak Marosvásárhelyen

  2020.07.06. 20:22

Az erdélyi városban az elmúlt harminc évben ez lenne az első magyar vonatkozású szobor, amelyet teljes egészében önkormányzati pénzből finanszíroznak. Elkezdődtek a munkálatok Marosvásárhely főterén, a tervezett Bethlen Gábor-szobor felállításának a helyszínén – írja a Maszol.

Trianon hangjegyekben

  2020.07.06. 20:06

A trianoni döntés számos nyomot hagyott a néplélekben, az országvesztés a használati tárgyakon vagy a népművészetben is megjelent, és persze az alkotóművészek is kivették a részüket a trauma feldolgozásából. A zeneművészetben is pontosan lekövethetők Trianon nyomai, ezekről Dalos Anna zenetörténészt, a BTK Zenetudományi Intézet tudományos főmunkatársát kérdezte a 24.hu.

Még nem történt meg a „felvidéki Trianon” szakszerű, történészi feldolgozása

  2020.07.02. 06:24

Az 1918 és 1920 közötti időszak történéseiről, Magyarország feldarabolásának okáról, az újonnan létrejött Csehszlovákia területén maradt felvidéki magyarság sorsáról beszélgetett a Kálvinista Szemle Simon Attilával, a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatójával és SJE Tanárképző Karán működő Történelem Tanszék vezetőjével.

Előre tekinteni, nem hátra – kőszegi vita Közép-Európáról

  2020.07.01. 08:50

Bár földrajzilag bővült az Európai Unió, „kulturális bővítés nem történik”, és „Közép-Európában mi messzi kultúrák vagyunk, nem tudunk egymásról sokat” – hangzott el egy kőszegi vitaesten Schöpflin György, Bába Iván és Erhard Busek volt osztrák alkancellár részvételével.

Július 3-a a székely viselet napja

  2020.07.01. 08:48

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes 2017-ben hagyományt teremtett azáltal, hogy az Ezer Székely Leány Napját megelőző napon megtartotta a Székely Népviselet Napját. Az idei, 2020-as sajátos helyzetben sem marad el az esemény, hiszen mindenki önállóan, biztonsággal tud csatlakozni a felhíváshoz.

A "román nép mártírja és hőse lett" Horea, Cloşca és Crişan

  2020.07.01. 08:44

Döntő házként megszavazta kedden a képviselőház azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében a román nép hősévé és mártírjává avatják Vitéz Mihály (Mihai Viteazul) román fejedelmet. Egy másik tervezet a román nép mártírjává és hősévé nyilvánítja a Horea, Cloşca és Crişan néven ismertté vált Vasile Niculát, Ion Oargát és Gheorghe Crişant.

Trianon 100 - Virtuális fotógaléria látható a Nemzeti Múzeum honlapján

  2020.06.27. 19:53

A trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója alkalmából fotókiállítást rendez a Magyar Nemzeti Múzeum; a tárlat a járvány miatt csak ősszel valósulhat meg, azonban addig is szeretnék bemutatni a közönségnek a Kárpát-medence gazdag kulturális örökségének egy-egy darabját, virtuális fotógaléria formájában – hangzott el az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

"Halálbéke" - ezeket írták a magyar napilapok 1920. június 4-én

  2020.06.26. 08:21

Igazságtalanság, gyalázat, harangzúgás, gyász és könnyek – e szavak állandó vendégei voltak a korabeli magyar sajtó 1920. június 4-i címlapjainak, ahol az újságírók szavakba próbálták önteni, mit is érezhet egy ország, amely egy békediktátum következtében ezer éves területeinek kétharmadát veszíti el.

Elvette Gyergyószentmiklóstól a Békás-szorost a román bíróság

  2020.06.25. 21:34

A Ploiesti-i Táblabíróság csütörtökön kimondott jogerős ítéletében a moldvai felek javára döntött a székelyföldi Gyergyószentmiklós és a moldvai Almásmező (Bicaz Chei) határperében, amely voltaképpen a Békás-szoros hovatartozásáról szól.

Hogyan változott az etnikumok aránya a Kárpát-medencében?

  2020.06.25. 09:29

Magyarságról beszélünk, de több nemzet sorsának összefonódását értjük rajta. Országunk története leírható a különféle etnikai csoportok együttéléseként. Úgy kezdődött, hogy a honfoglaló magyarok frank, avar és szláv szórványnépességet találtak itt, a Kárpát-medencében a 890-es évek táján.

A Trianon-traumát tárgyalja a Rubicon legújabb száma

  2020.06.25. 09:07

Ha azt hiszi, hogy Trianonnal kapcsolatosan már nem lehet semmi újat mondani, akkor a Rubicon új dupla számában bebizonyítják, hogy téved. Trianonról száz év múltán szinte mindenki kiforrott véleménnyel rendelkezik. A diktátum – leánykori nevén békeszerződés – létrejöttének részleteit azonban a mai napig számos tévhit, városi legenda övezi, a komplex összkép kialakítását pedig a századik évforduló kapcsán megjelent írásözön sem feltétlenül segíti.

Erdélyi életstratégiák Trianon után

  2020.06.24. 09:20

A Magyarországtól elszakított Erdélyben, a Bánságban, a Partiumban és Máramarosban a románság etnikailag alapvetően a vidéki, falusias környezetben volt többségben, ezért 1920 után az új államhatalom számára a felgyorsított urbanizáció, a város felé tartó belső migráció etnopolitikai kormányzati érdekké vált. A hatalom ebben számíthatott a helyi román közösség támogatására is, hiszen találkozott azok politikai, kulturális és gazdasági pozíciók megszerzésére vonatkozó igényeivel. Ugyanakkor a térség társadalmi viszonyaiba történő erőszakos beavatkozások a Román Királyság alattvalóivá lett magyarokat is válaszadásra, önnön helyzetük átgondolására késztették.

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2011.08.12. 23:55
2011.06.24. 10:27
Friss hozzászólások
Még nincs hozzászólás.
 
Összetartozunk!

 

 
Plakátmúzeum
 
Riadó


 

 
József Attila

 
Jó hírem van!

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 

 
Hozzáadás a kedvencekhez

 
Keresés

 
Üvegablakok


Hamarosan!

 
Reklám
 
Ajánló
 
Linkek 

...
free counters
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ingyenes, magyar nyelvû nyomozós kalandjátékok lebilincselõ történetekkel és grafikával! www.cluequestgame.hu    *****    A nagy nyári melegben hûsöljetek a Vízibálon a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Szobafestõ Budapest területén, legyen szó tisztasági festésrõl, vagy komplexebb munkálatokról, mi rendelkezésre állunk!    *****    Svéd termék a legjobb áron! Regisztrálj vásárlónak és kapj egyszeri 2000 Ft-ot és 15% kedvezményt a katalógusból! Svéd    *****    Azariah - RAMPAPAPAM formabontó verzióban, hallgasd, likeold, mutasd meg a spanodnak is :D    *****    ClueQuest- Új, ingyenes online nyomozós játék! Fejtsd meg a rejtélyt, és találd meg a tettest!Gyere cluequest.gportal.hu    *****    Szobafestõ Budapest    *****    Svéd termékek!Csatlakozz hozzám és kapj 2000,- Ft kedvezményt-15% kedvezmény a katalógus árból!Parfümök, szépségápolás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.