Nem! Nem! Soha!


 
Közösség
 
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Kattintson rá!
free counters
 

 
Feltámadunk!

 
Elszakítva

Érdekes Újság (1920)

 
Ars poetica
 
Kiemelt hírek
 
Szavazás
Ki a kedvenc alkotód?

Ady Endre
József Attila
Kosztolányi Dezső
Kós Károly
Németh László
Nyirő József
Rejtő Jenő
Szabó Dezső
Tamási Áron
Wass Albert
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Szerinted melyik rendszerkritikus erő kerülhet a Syriza után kormányra?

Die Linke (Németország)
Jobbik (Magyarország)
LMP (Magyarország)
Nemzeti Front (Franciaország)
Ötcsillagos Mozgalom (Olaszország)
Podemos (Spanyolország)
Sinn Féin (Írország)
UKIP (Nagy-Britannia)
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Zenék!

 
Számláló
Indulás: 2004-01-15
 
keresztény

A Magyar Királyság hivatalos állami ideológiáját a Szent István-i hagyományoknak megfelelően évszázadokon keresztül áthatotta a kereszténység eszméje. Az első keresztény pártszerveződések ezzel szemben csak a XIX. század utolsó harmadában jelentkeztek. Ettől kezdve számos pártcsoportosulás titulálta magát keresztény világnézeti alapon állóként.  Gergely Jenő megállapítása szerint a "keresztény" jelzőnek egy pozitív, illetve egy negatív aspektusa van: "negatíve azt jelentette, hogy elhatárolódik minden olyan irányzattól, amely nem keresztény, quasi önmeghatározásában a nem keresztényektől való különbözősége dominál." Pozitív oldalról pedig nyilvánvalóan az adott párt által megjeleníteni kívánt értékeket, axiológiai tarományokat jelentette: a társadalmi igazságosság elérésének vágya, a társadalmi szolidaritás megvalósítása, nem ritkán az emberi méltóság védelme, általában a konzervatív alkotmányossággal szembeni szimpátia és a polgári szabadságjogok védelme. 

Az 1918 utáni, helytelen társadalmi és ideológiai nézeteket valló és azokat a gyakorlatba transzplantáló liberális és baloldali kurzus (Károlyi Mihály és köre, majd a Kun Béla fémjelezte Tanácsköztársaság) egyértelműen az egyházakkal szembeni, fokozatosan ateizmusba csapó marxista kliséket juttatott "győzelemre". Fáber Oszkár, a felekezeti ügye likvidálásának biztosa (!) például a következőket deklarálta: "Ne kerteljünk! Nyíltan kimondom, célunk az egyházak teljes megsemmisítése!" Ennek égisze alatt "oktat jellegű" kiadványokat bocsátott ki a Közoktatásügyi Népbiztosság a szabad szerelemről ("Kommunizáljuk-e Zsófit? - Oktató írás a szabad szerelemről és egyről másról, amit tudni illik és muszáj is az asszonynépnek"), amely fennen hirdette a házasság szükségtelenségét. A vörösterror prominensei emellett törvényi úton is legalizálták a válást.

Az antibolsevista rezsim 1919 augusztusi hatalomra kerülésével rendezték az állam és az egyház kommunisták által megbolygatott viszonyát. A formálódó ellenforradalmi rendszer magát konzekvensen "keresztény nemzeti kurzusnak" nevezte, ahogy azt a Horthy-éra teljes fennállása alatt is nyomon követhetjük.  A keresztény és nemzeti jelzők tehát a király nélküli királyság epitheton ornans-ává  váltak, ami nem titkoltan a Károlyi-féle polgári demokratikus kísérlet és a vörösterrorba exponáló proletárdiktatúra elveinek fundamentális elutasításán nyugodott. Ekként nem csupán antibolsevista, de markánsan antiliberális álláspontra is helyezkedett. Ez nem jelentette azonban azt, hogy teljesen antidemokratikus vonásai lettek volna a rendszernek: bár a kommunista pártot törvényen kívül helyezték és a mindenkori ellenzék garantáltan kisebbségi léte az egész rendszer léte alatt biztosított maradt, 1919 után megindult a hazai pártstruktúra kiépülése, sőt modernizálódása is: az újonnan megjelenő pártok döntően réteg-és osztálypártokként funkcionáltak. A liberalizmus és szocializmus kísérleteinek 1918-1919. évi csődjét követően a Prohászka Ottokár (1858-1927) püspök által megfogalmazott program látszott a leginkább elfogadhatónak a társadalom számára: ennek egyik pillére az ezeréves magyar kereszténység, a másik tartóoszlopa pedig a nemzeti gondolat. 

Már 1919 augusztusában megalakult a Keresztény Szociális Gazdasági Párt, amely messzemenő szociális (többek között föld)reformot hirdetett és maga mellett tudhatta a katolikus értelmiségiek, a kispolgárság és a dolgozó rétegek bizonyos elemeit is. A pártot egyébként jelentős összegekkel támogatta a püspöki kar is. Még ez év október 25-én egyesült a keresztényszocialista párt a Friedrich István és gróf Teleki Pál által vezetett, legitimista polgári pártként működő Keresztény Nemzeti Párttal: a Keresztény Nemzeti Egyesülés Pártja (KNEP) alakulásakor Huszár Károly a következőképpen érvelt: "Az egységes politikai front létrehozása érdekében a Keresztény Szocialista Párt a keresztény nemzeti egyesülés oltárára teszi zászlaját." A párt az 1920. évi nemzetgyűlési választásokon 20 mandátumot szerzett, amelyet a jelöltek választás nélkül, "egyhangúlag" kaptak meg: a képviselők kiválasztásánál a püspöki kar szempontjai domináltak.

A KNEP a Nagyatádi-féle kisgazdapárttal lépett koalícióra, így a két párt birtokolhbatta az államhatalmat. A párt élére 1921. februárjában az egykori külügyminiszter fiát, a nemkülönben híres ifjabb Andrássy Gyulát választották. (A politikus később a Fridedrich-féle Keresztény Nemzeti Párthoz csatlakozott, majd 1922 és 1926 között a Keresztény Nemzeti Földmíves és Polgári Párt Budapest, I. kerületi nemzetgyűlési képviselőjébé választották). A KNEP színeiben politizált és került a törvényhozásba az első női országgyűlési képviselő, Slachta Margit, a Szociális Missziótársulat nővére is. 

A bethleni konszolidáció során a KNEP atomjaira hullott szét: a prohászkai tanok (a keresztény nemzeti megújulás ars poeticájának radikális levezénylésére tett manőver) a gyakorlatban quasi szalonképtelenné vált. 1922. februiár 2-i hatállyal Bethlen István a kormánypártok összvonásával megalakította a nemzeti konzervatív Egységes Pártot, amely  hivatalos kormánypárttá is avanzsálódott.  Az 1922. évi nemzetgyűlési választások idejére az addig egységes párt három komponensre darabolódott: a monarchiát restaurálni kívánó (ellenzéki) legitimista szárnyra (Friedrich István, ifj. Andrássy Gyula), a mérsékeltebb legitimista (kormánytámogató) szárnyra (Huszár Károly, Ernszt Sándor, Vass József) és a keresztényszocialistákra (ellenzékiek, Haller István vezetésével). Az 1922. évi választások alkalmával a KNEP utódpártjai összesen 35 mandátumot szereztek. A keresztény karrierpolitikusok többsége az 1923. december 28-án alakult és gróf Zichy János által vezetett Keresztény Nemzeti Gazdasági Párt (KNGP) berkein belül politizált. Bár a bethleni kormányzat nem kért a keresztényszociális pártok radikálisnak tűnő politikájából, Vass József és Ernszt Sándor személyében Bethlen kormányzása alatt katolikus papok álltak a Szociális Minisztérium élén. 

A keresztény pártok sorából kiemelendő még a Keresztény Községi (Wolff) Párt, amely  1920. júliusa és 1939. februárja között látta el a törvényes működés feltételeit és magát a "keresztény nemzeti középosztály és a ksipolgárok pártjaként" aposztrofálta. Vezetője Wolff Károly volt, halála után pedig Csilléry András látta el a pártvezetői teendőket. A párt később egyesült a Gömbös Gyula által létrehozott Nemzeti Egység Pártja (NEP) fővárosi csoportjával, így a kormánypárt részévé vált és 1939. február 22-én Imrédy Béla bejelentette az egyesült kormánypárt új nevét (Magyar Élet Pártja, MÉP). 

A korszak talán utolsónak tekinthető, tényleges társadalmi támogatottsággal már csak nyomokban rendelkező világnézeti  pártja a Keresztény Néppárt, mely 1943 decemberében Zichy János vezetésével alakult meg. A társadalmi problémák szociális alapon történő megoldását sürgették, emellett a háborúból való kiugrás mellett foglaltak állást és magukat legitimistáknak tekintették. A párt a német megszállás után nem tudott érdemi tevékenységet kifejteni, 1944 augusztusában pedig formálisan is feloszlatták. A párt hagyományelvű, szociális, sőt, demokratikus credóját a világháború befejezését követően mind a Schlachta Margit vezette Keresztény Női Tábor, mind a Barankovics István szervezte Demokrata Néppárt magáénak tekintette. 

A trianoni Magyarországon a katolicizmus igazi reneszánszát élte, annak ellenére, hogy vitéz nagybányai Horthy Miklós, Magyarország kormányzója református vallású volt. A Horthy-éra egésze alatt az államhatalom és a bevett keresztény, különösen a katolikus egyház intenzíven együttműködött egymással. Az egyházi személyek a dualizmus korához képest aktívabban tevékenykedtek az állam végrehajtó szerveiben és intézményeiben. 

További plakátok:

Választási és figyelemfelkeltő plakátok: 43 tétel

Források:

 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2011.08.12. 23:55
2011.06.24. 10:27
Friss hozzászólások
Még nincs hozzászólás.
 
Összetartozunk!

 

 
Plakátmúzeum
 
Riadó


 

 
József Attila

 
Jó hírem van!

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 

 
Hozzáadás a kedvencekhez

 
Keresés

 
Üvegablakok


Hamarosan!

 
Reklám
 
Ajánló
 
Linkek 

...
free counters
 

Pierre Gasly - a Forma-1 pilótája - az elsõ magyar rajongói oldal a francia pilótáról    *****    CAN YAMAN - a legszexibb török színész - CAN YAMAN - a leghíresebb török színész - CAN YAMAN - az új Sandokan    *****    Novella-premier: Rémálom az erdõ sûrûjében (1. rész) - Ha szereted a hátborzongató történeteket, kattints a linkre!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Xtina Hungary - A legnagyobb Christina Aguilera fan site - KATT!    *****    Egy párkapcsolat elõtt, fontos tudni alapvetõ ismereteket a társadról.Ezért fontos a párkapcsolati elemzés. Rendeld meg!    *****    Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés, csak 5000 Ft. rendeld meg most és minden kérdésedet, + megbeszéljük!!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzés diplomás asztrológustól. Keress,szeretettel várlak!Kattints!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Én segítek értelmezni azt,amit látsz.Várlak az oldalamom    *****    Simonyi ingatlan2023 Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Debrecen    *****    PREKAMBRIUM HUNGARY - Videók, cikkek a tudomány világából. Légy részese te is!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Why do all the monsters come out at night? - click here - Why do all the monsters come out at night?    *****    Why do all the monsters come out at night? - click here - Why do all the monsters come out at night?    *****    Csatlakozz közénk, és légy része fantasy világunknak! - Rose Harbor. egy fórumos szerepjáték a gportal felületén! - RPG    *****    ROSE HARBOR - and i know now that this world will never be enough for me - ROSE HARBOR    *****    Rajz, vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)