Nem! Nem! Soha!


 
Közösség
 
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Kattintson rá!
free counters
 

 
Feltámadunk!

 
Elszakítva

Érdekes Újság (1920)

 
Ars poetica
 
Kiemelt hírek
 
Szavazás
Ki a kedvenc alkotód?

Ady Endre
József Attila
Kosztolányi Dezső
Kós Károly
Németh László
Nyirő József
Rejtő Jenő
Szabó Dezső
Tamási Áron
Wass Albert
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Szerinted melyik rendszerkritikus erő kerülhet a Syriza után kormányra?

Die Linke (Németország)
Jobbik (Magyarország)
LMP (Magyarország)
Nemzeti Front (Franciaország)
Ötcsillagos Mozgalom (Olaszország)
Podemos (Spanyolország)
Sinn Féin (Írország)
UKIP (Nagy-Britannia)
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Zenék!

 
Számláló
Indulás: 2004-01-15
 
Kárpátalja

"Hazánk része, Kárpátalja, köszöntünk!
Újra magyar és boldog lesz a földünk!
El nem vehet senki tőlünk majd többé,
Miénk voltál és az is leszel örökké!

(Korabeli nóta)

 Kárpátalja hazatérése

1939. február 16-án másodszorra is kormányt alakíthatott az Európa-szerte elismert földrajztudós, Teleki Pál gróf. Teleki a geográfia szakavatottjaként elsősorban geopolitikai dimenziókban gondolkodott. Röviddel kormányra lépése után memorandumban hívta fel a brit, francia, német és olasz kormányt Kárpátalja visszacsatolásának szükségességére. Ebben a memorandumban többek között arra hivatkozott, hogy a Nagyalföld a Tisza folyásának vonala miatt földrajzi egységet alkot Kárpátaljával. Teleki azzal érvelt, hogy a csehek által Kárpátaljára kényszerített Volosyn-kormány a drasztikus erdőirtással rablógazdálkodást űz, ezért fennáll a veszélye, hogy a hegyekről lezúduló víz elárasztja a Nagyalföldet.

Nem emiatt ugyan, de Teleki kormányra kerülése után a Ruténföld visszatérésének lehetőségei javulni látszottak. Február 17-én Butler, a brit külügyminisztérium helyettes államtitkára kifogásolta, amiért a franciák és az angolok 1938 őszén ellenezték a közös lengyel-magyar határ létrejöttét.

1939 tavaszán a csehszlovák belpolitikai válság rohamosan közeledett a végkifejlet felé. A szlovák nacionalisták egyre intenzívebben adtak hangot nyílt elszakadási törekvéseiknek "forrón szeretett cseh testvéreiktől" (Masaryk kifejezése), mire a "testvérek" katonai ellenrendszabályokat léptettek életbe. Egyidejűleg elmozdították helyéről Tiso páter szlovák miniszterelnököt és kormányát. Az elmozdított kormánytagok Bécsbe menekültek, másnap pedig a pozsonyi nemzetgyűlés proklamálta Szlovákia függetlenségét. 1939. március 13-án Hitler fogadta Tiso és Durcansky minisztereket és a következő napon a német csapatok megszállták a maradék Csehországot.

Szlovákia önállósága új helyzet elé állította Kárpátalja lakosságát. Már 1939. januárja óta ukrán nacionalisták fellépése zavarta az amúgy is rendezetlen belpolitikai helyzetet és a cseh kormány nem volt képes sem a rendet fenntartani, sem a magyar és ruszin lakossággal szemben elkövetett atrocitásoknak gátat vetni. A magyar kormány ebben a helyzetben felkészült a fegyveres beavatkozásra, annál is inkább, mert Németország -az Antikomintern Paktumhoz való csatlakozás fejében, és a Népszövetségből való kilépés elismeréseként- jelezte, hogy ilyen lépéssel szemben észrevételt nem tesz. Mindkét lépés az adott esetben Magyarország érdekeit szolgálta és nem volt ár Kárpátaljáért, illetve a közös magyar-lengyel határért.

1939. január 6-án Munkács mellett, Őrhegyaljánál fegyveres incidens zajlott le ukrán nacionalisták és a magyar határvédelmi alakulatok között. A magyar kormány ezt követően nyomatékosan figyelmeztette a csehszlovák kormányt, hogy hasonló támadás estén a jövőben nemcsak a határ mentén fog ellentámadást kifejteni, hanem a támadókat a határon túl is üldözni fogja. Március első felében a határincidensek ismétlődtek, s ugyanakkor a felfegyverzett ukrán Szics-gárda atrocitásai a magyar lakossággal szemben fokozódtak. Március 13-án a magyar kormány erélyes lépésre szánta el magát. Egyrészt utasította a vezérkar főnökét, hogy Ungvár és Munkács biztosítása céljából rendelje el a két várost környező magaslatok birtokbavételét, másrészt a budapesti csehszlovák követ útján jegyzéket juttatott el a cseh kormányhoz, amelyben követelte az internálások és az üldözések megszüntetését, Ruszinszko területének a cseh-szlovák csapatok által való kiürítését. Az ultimátum 12 órán belül kérte a csehszlovák kormány válaszát.

Március 14-e folyamán a német csapatok megszállták Csehországot és megalakult az önálló Szlovákia. A csehszlovák állam elemeire bomlott szét. Volosyn miniszterelnök új kormányt alakított és kikiáltotta "Kárpát-Ukrajna" függetlenségét, majd a területet német védelem alá helyezte.  

Ezek az események sürgős cselekvésre késztettek. A kialakult helyzetben a vezérkar főnöke elrendelte, hogy a Munkácsi-csoport Szolyvára, az Ungvári-csoport Perőcsényre, a Beregszászon állomásozó XXIV. határvadász zászlóaljból megalakult csoport pedig Nagyszöllösre törjön előre. A hadműveletek vezetésével a kassai hadtest parancsnokát, vitéz Szombathelyi Ferenc vezérőrnagyot bízta meg.

Horthy kormányzó a következő Hadparancsban fordult a támadásra felsorakozott erőkhöz:

Honvédek!
A cseh zsoldosok országuk életének utolsó perceit is arra használták fel, hogy megrohanva határainkat, magyar véreinket és azok javait pusztítsák. E támadások azonban a ti ércfalaitokon összetörtek, a támadók véres fejjel menekültek megtorló karjaitok elől.
Megelégedéssel állapítom meg, hogy ezekben a súlyos harcokban derekasan -a honvédség dicső múltjához méltóan- álltátok meg helyeteket. Most, amikor útba indítalak benneteket Kárpátalja húsz éven át sanyargatott népének, magyar testvéreink felszabadítására, biztos vagyok benne, hogy a nagy fáradsággal és esetleg újabb nehéz harcokkal járó feladatot épp olyan tökéletesen fogjátok megoldani, mint ahogyan a cseh támadások ellen megvédtétek határainkat, és vissza fogjátok venni ruszin testvéreinket is Szent István birodalmába, ahol ezer éven át, jóban-rosszban egyaránt velük éltünk, örültünk és véreztünk.
Honvédek! Isten és a Haza nevében, kísérve népünk szeretetétől, előre ezer éves határunkig, a Kárpátok bércéig. A Magyarok Istene segítsen benneteket! (Vitéz nagybányai Horthy Miklós hadparancsa, 1939. március 15.)
||

Március 15-én hajnalban -az előző délután vett parancs értelmében- a támadáshoz csoportosult erők megkezdték a hadműveleteket. Március 17-ére a honvédség elérte a lengyel határt. A baráti lengyel és magyar hadsereg tisztjei örömmámorban úsztak.

Véres összecsapásokra került sor a Magyar Honvédség és néhány szlovák katonai egység között, amikor a magyarok néhány kelet-szlovákiai falut is elfoglaltak. A magyar-szlovák határt csak az 1939. április 4-én, Budapesten aláírt dokumentum rendezte.

A történelmi igazsághoz tartozik, amiről néhány történész a mai napig előszeretettel hallgat: miután a szlovákok saját elhatározásból proklamálták függetlenségüket, a Csehszlovák Köztársaság megszűnt létezni, mint a nemzetközi jog alanya. Magyarország ezért március idusán nem Csehszlovákiát támadta meg, hanem egy olyan kis tartományt, mely ezer éven keresztül a Magyar Királyság centrális részét alkotta.  Megfelelő vasúti és közúti összeköttetések hiányában amúgy sem lett volna életképes a tartomány, azt előbb-utóbb Lengyelország vagy Románia annektálhatta volna, vagy hitleri bábállam jött volna létre a soviniszta Szics-gárdisták vezérletével.

A helyreállított lengyel-magyar határ tette lehetővé, hogy Lengyelország 1939. szeptember 1-jei hitleri megtámadása után 140 ezer lengyel emigráns menedékjogot kapjon Magyarországtól.  

Kárpátalja visszatérését a nyugati diplomácia nyugodtan és jóindulatúan konstatálta. A londoni követ ki is jelentette, hogy örömmel tölti el a tény, miszerint Kárpátalját a Magyar Honvédség, és nem a Wehrmacht foglalta el. Még a párizsi követ is előnyösnek minősítette a lengyel-magyar határ újbóli létrejöttét, egyértelműen Németország diplomáciai vereségeként értékelve azt.

Forrás:

  • Földi Pál: A Magyar Királyi Honvédség
  • Czettler Antal: Lengyel tervek Közép-Európa újrarendezésére és Kárpátalja visszatérése a magyar anyaországhoz 1939 márciusában, in: Magyar Szemle
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2011.08.12. 23:55
2011.06.24. 10:27
Friss hozzászólások
Még nincs hozzászólás.
 
Összetartozunk!

 

 
Plakátmúzeum
 
Riadó


 

 
József Attila

 
Jó hírem van!

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 

 
Hozzáadás a kedvencekhez

 
Keresés

 
Üvegablakok


Hamarosan!

 
Reklám
 
Ajánló
 
Linkek 

...
free counters
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ingyenes, magyar nyelvû nyomozós kalandjátékok lebilincselõ történetekkel és grafikával! www.cluequestgame.hu    *****    A nagy nyári melegben hûsöljetek a Vízibálon a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Szobafestõ Budapest területén, legyen szó tisztasági festésrõl, vagy komplexebb munkálatokról, mi rendelkezésre állunk!    *****    Svéd termék a legjobb áron! Regisztrálj vásárlónak és kapj egyszeri 2000 Ft-ot és 15% kedvezményt a katalógusból! Svéd    *****    Azariah - RAMPAPAPAM formabontó verzióban, hallgasd, likeold, mutasd meg a spanodnak is :D    *****    ClueQuest- Új, ingyenes online nyomozós játék! Fejtsd meg a rejtélyt, és találd meg a tettest!Gyere cluequest.gportal.hu    *****    Szobafestõ Budapest    *****    Svéd termékek!Csatlakozz hozzám és kapj 2000,- Ft kedvezményt-15% kedvezmény a katalógus árból!Parfümök, szépségápolás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.