Közösség
 
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Kattintson rá!
free counters
 

 
Feltámadunk!

 
Ars poetica
 
Kiemelt hírek
 
Szavazás
Ki a kedvenc alkotód?

Ady Endre
József Attila
Kosztolányi Dezső
Kós Károly
Németh László
Nyirő József
Rejtő Jenő
Szabó Dezső
Tamási Áron
Wass Albert
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Szerinted melyik rendszerkritikus erő kerülhet a Syriza után kormányra?

Die Linke (Németország)
Jobbik (Magyarország)
LMP (Magyarország)
Nemzeti Front (Franciaország)
Ötcsillagos Mozgalom (Olaszország)
Podemos (Spanyolország)
Sinn Féin (Írország)
UKIP (Nagy-Britannia)
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Zenék!

 
Számláló
Indulás: 2004-01-15
 
1947 Párizs
"Párist, e hitvány, dölyfös ember-bábelt
Csak gyűlölni és megvetni tudom.
A dalai, a csipkés-finomak,
Mikért egy költőnk vágyva könnyet ontott:
Nekem: káromló, rút rikácsolás,
S én visszavetem néki, mint a rongyot!
(Reményik Sándor: Gyűrűt készíttetek)

A II. világháború pusztításainak lezárultával, a szovjet térnyeréssel alapjaiban változott meg az anyaország határon kívül rekedt magyarsággal szembeni politikája. A Horthy-rendszer ellenzékben/illegalitásban működő formációi (Független Kisgazdapárt, Magyar Kommunista Párt, Magyarországi Szociáldemokrata Párt,  Nemzeti Parasztpárt, Polgári Demokrata Párt) 1944. december 2-án Magyar Nemzeti Függetlenségi Front néven egységbe tömörültek. Az 1945-ös nemzetgyűlési választásokon induló pártok programjai sokat elárulnak a drasztikus nemzetpolitikai koncepcióváltásról.

A Magyar Kommunista Párt in medias res tagadta meg az elszakított nemzetrészen élő testvéreinket:  

Szakítanunk kell a magyar imperialista rögeszmével, Nagy-Magyarország reakciós ábrándjával. Egyszer és mindenkorra szakítani kell azokkal a törekvésekkel, melyek a 'magyarság vezető szerepének' ürügye alatt a Duna-medencében élő népek feletti uralomra irányultak, s melyeknek egyetlen eredménye, hogy Magyarország német gyarmattá, a magyar nép a németek szolganépévé vált. (A Magyarországi Kommunista Párt programjából, 1944. november)||

Még a retorikájában és cselekedeteiben a nemzeti politika iránt elkötelezettebb FKgP is a következőképpen nyilatkozott a kérdéskörben:

(...) őszintén és fenntartás nélkül a demokráciák felé kell fordulnunk. Meg kell szereznünk a demokráciák, elsősorban a bennünket felszabadító Szovjetunió, továbbá a szomszéd népek, az Egyesült Államok, Nagy-Britanniával Franciaország jóindulatát és bizalmát, biztosítani kell e népekkel és államokkal a jövőbeli, a békés baráti együttműködést. (A Független Kisgazda-, Földmunkás és Polgári Párt programjából, 1945. április)||

A leginkább tolerálható, ám egyben legnaivabb álláspontot talán a Barankovics István fémjelezte Demokrata Néppárt képviselte:

Kifejezzük azt az álláspontunkat, hogy a békeszerző nagyhatalmak most nem rólunk, nélkülünk fognak dönteni, hogy a békekötés most nem fog összezsugorodni egy büntetőparancs átadására, hanem a felek érvei meghallgatásra találnak, mérlegelés tárgyai lesznek, a döntések pedig az igazságosság bélyegét viselik majd magukon. (...) A legáltalánosabb alapelv, hogy a béke tartósságának fundamentuma a béke igazságossága. A magyar béke igazságossága pedig feltételezi a Duna-népi völgyek egyenrangúságának és egyenjogúságának elismerését.(A Demokrata Néppárt programjából, 1945. szeptember 25.)||

A magyarság ilyen önvédelmi mechanizmusokkal nézett elébe a béketárgyalásoknak.  A győztes nagyhatalmakat pedig ismételten a "vae victis" elve vezérelte, ha lehet, még inkább, mint az I. világháborút követően. Sokat elárul már az a mentalitás is, amivel a győztesek a vesztesek iránt viseltettek: Churchill legendás ígérete ellenére nem hagytak egy üres széket Teleki Pál gróf tiszteletére...

A békekonferencián Románia már ab ovo a szovjetek támogatását élvezte -nem volt hiába az 1944. augusztus 23-i árulás-, akik fontosnak tartották deklarálni a békeszerződés-tervezet indoklásában, hogy a román kiugrás és árulás támogatást jelentett a szövetségesek számára a Németország elleni háborúban.

Jugoszlávia partizánakciói révén a győztesek mérsékelt bizalmát élvezte, partneri státuszt azonban korántsem jelentett számára a titói gerillaakciók sikeres győzelme. Sztálin szimpátiáját azért elnyerte Tito militáns-kommunista rendszere, de a marsall önállósodási kísérleteit már kevésbé kultiválta.

Csehszlovákia szovjet támogatása azonban meglehetősen markánsan nyilvánult meg. Kárpátalja Szovjetuniónak való "átengedésével" és nyersanyagszállításra vonatkozó kötelezettségvállalásával Benes lekötelezte Sztálint.

A Gyöngyösi János kisgazda politikus vezette békedelegáció két béketörekvéssel állt elő. Az egyik a trianoni békediktátum bizonyos mértékű etnikai korrekciójával számolt, elsősorban Erdély egy részének tekintetében. A "nagy Partium-terv" egy 22.000 km2-nyi területsáv igénylését célozta meg, a "kis Partium-terv" ellenben az előző feléig terjedő határmenti térséget ölelt fel. A másik elképzelés a regionális föderáció terve.

A párizsi békediktátum 1947. február 10-i ratifikálásával másodszor is arcul csapták a magyarságot: visszaálltak a trianoni igazságtalan határok, sőt, ezt meg is fejelték azzal, hogy három Pozsony-környéki, színtiszta magyar lakosságú falut (Dunacsúny, Oroszvár, Horvátjárfalu) Csehszlovákiához csatoltak. Emellett 300 millió dollár fizetésére kötelezett a szerződés, ebből 200 millió a Szovjetuniónak, 70 millió Jugoszláviának és 30 millió Csehszlovákiának járt. A szerződés jóváhagyta a revizionista irányultságú szervezetek feloszlatását is.

A magyar minisztertanács 1947. május 16-án fogadta el a békeszerződés becikkelyezéséről szóló törvényjavaslatot, s így a nemzetgyűlés azt csak utólag vitatta meg.

Az Országgyűlés Nagy Ferenc kommunista nyomásra történt lemondatása után, 1947. június 24-e és július 2-a között tárgyalta a békediktátum jóváhagyását. A Nemzeti Parasztpárt szónokot sem állított, Nagy Imre, a kommunisták kijelölt szónoka pedig beteget jelentett...  Viharos vita a kommunista párti Horváth Márton hozzászólása után tört ki: beszédében "homályosan célzott" a magyar nép háborús felelősségére. A személyeskedésektől sem mentes vitában a felszólalók a Horthy-rendszert ostorozták és történelmi mulasztásainkat hangsúlyozták. Olykor a Nyugatot is vádolták, de a Szovjetunió nem képezte kritika tárgyát... Nem is csoda: Kovács Béla kisgazda politikust ekkor már a "testvéri szocialista országba" deportálták.

Az erkölcsi elvek valaha legalább korlátoknak látszottak. Most még a látszat is arra megy, hogy ezekből a korlátokból ki hogyan tud tetszetősebb dárdákat faragni. Kézfogásra olyan kezeket kerestünk, melyek a mi nyakunkat keresték. Ne nehezítsük meg a román és a csehszlovák elvtársak dolgát! - ismételgette Rákosi, szószékről is, kabátunk gombját fogva is. Úgy történt. Minden nehézség nélkül kezdődött, folyt és folyik, ami itt a Duna völgyében voltaképpen a szellem katasztrófája.(Illyés Gyula naplója, 1973. május 24.)||

Források:

  • wikipédia
  • Gyarmati György: Magyar kálvária feltámadás nélkül-In: Rubicon, 1997/2
  • Honföldi autonómia tartomány (Sárközi János összeállítása)
  • Föglein Gizella: A magyar békeszerződés
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2011.08.12. 23:55
2011.06.24. 10:27
Friss hozzászólások
Még nincs hozzászólás.
 
Összetartozunk!

 

 
Plakátmúzeum
 
Riadó


 

 
József Attila

 
Jó hírem van!

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 

 
Hozzáadás a kedvencekhez

 
Keresés

 
Üvegablakok


Hamarosan!

 
Reklám
 
Ajánló
 
Linkek
 

...
free counters
 

Ne maradj le semmirõl, értesülj elsõ kézbõl a Selena Gomezzel kapcsolatos hírekrõl! Hat éve várja a látogatókat az oldal    *****    Református exmisszus-gyakornok, jégkorong, izomautók, rap zene. Igen, ez mind én vagyok! Hogyan? Nézz be és megtudod! :)    *****    Szeretsz írni? Lenne egy jó témád, amit megosztanál másokkal? Akkor kattints, és nyerj egy vendégposztot nálam! :)    *****    Kedveled Ian Somerhaldert? Odáig vagy a szépséges színésznõért, Nina Dobrevért? Kattints! Nem csak TVD rajongóknak!    *****    Szeretsz filmet nézni? Akkor itt a helyed! Nézz filmet facebook messengeren. Klikk ide!!!!    *****    MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER    *****    DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE! DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE!    *****    ***Egy blog. Egy lány. Egy élet.*** Ðzsí blogol. *G-PORTÁL KÖZÖSSÉGMENTÉS ugyanitt. Ha hiányzik a régi közösség.*BLOG***    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    Nézz filmet facebook messengeren!!!! Klikk! Klikk!    *****    ONMYMIND \\ EGY ÁTLAGOS SRÁC BLOGOL MINDENRÕL AMI ESZÉBEJUT \\ ZENE, CIKKEK, KRITIKA? KATTINTS ÉS OLVASS MOST KEDVEDRE    *****    **********Rengeteg AKCIÓ! Vegyszermentes kozmetikmok és bio mosó és tisztítószerek, munkalehetõséggel! ***********    *****    OKTATÁS INGYENESEN az ASZTRO-suliban, Asztrológiai tanácsadás BECSÜLET KASSZÁS alapon! Fordulj hozzám bizalommal!    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Hírek a folytatásról - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed -    *****    LORDE * ISMERD MEG TE IS A ROYALS ÉNEKESNÕJÉT * LORDE * ISMERD MEG TE IS * LORDE * ISMERD MEG TE IS A ROYALS ÉNEKESNÕJÉT    *****    Re-Startoltunk! Egy SZEREPJÁTÉK, amelybe bármikor becsatlakozhatsz! Légy te is Hõs! Hõsregék RPG    *****    Nem értesz a CSS kódokhoz/nem tudod egyedül fenntartani oldalad/szeretnél egy társszerkesztõt? Írj nekem! - sakura-ec.gp    *****    ISMERD MEG A GYÖNYÖRÛ OSCAR-DÍJAS SZÍNÉSZNÕT, ALICIA VIKANDERT, AKI A 2018-AS TOMB RAIDER LARA COFTJÁT FOGJA ALAKÍTANI!    *****    "Céljuk fellelni az Egyesülés Pengéjének darabjait, és újra felemelni a Lidérckirályt."    *****    "Revealing the truth is like setting a match on fire. It can bring light or set your world on fire." | PROJECT D.C.