Nem! Nem! Soha!


 
Közösség
 
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Kattintson rá!
free counters
 

 
Feltámadunk!

 
Elszakítva

Érdekes Újság (1920)

 
Ars poetica
 
Kiemelt hírek
 
Szavazás
Ki a kedvenc alkotód?

Ady Endre
József Attila
Kosztolányi Dezső
Kós Károly
Németh László
Nyirő József
Rejtő Jenő
Szabó Dezső
Tamási Áron
Wass Albert
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Szerinted melyik rendszerkritikus erő kerülhet a Syriza után kormányra?

Die Linke (Németország)
Jobbik (Magyarország)
LMP (Magyarország)
Nemzeti Front (Franciaország)
Ötcsillagos Mozgalom (Olaszország)
Podemos (Spanyolország)
Sinn Féin (Írország)
UKIP (Nagy-Britannia)
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Zenék!

 
Számláló
Indulás: 2004-01-15
 
Egy új nemzedék hírei
Egy új nemzedék hírei : Ez történt száz éve: Megfeszített Hungária

Ez történt száz éve: Megfeszített Hungária

  2020.11.25. 08:54

Herczeg Ferenc a pártoskodást kárhoztatja. Az elszakított országrészek szobrai elkészülnek a fővárosban. Romániában egy álhír ürügyén magyarellenes tüntetéseket szerveznek. Prágában a magyar hallgatók egyetemre járását meg akarják akadályozni.


Arany Jánosnak, „Bihar halhatatlan szülöttjének” emlékére rendeznek költőversenyt a „hontalanná vált bihariak” a Vígszínházban, amiről a Pesti Hírlap november 28-án beszámol. Nyitóbeszédében Herczeg Ferenc kifejti: „A magyarság ma is kezében tartja a maga sorsát és rajta fordul meg, hogy dicsőségesen feltámadjon sírjából, mint feltámadott már annyi más eltemetett és halottnak hitt nemzet. A feltámadás útja az újjászületés. Ennek előkészítésében részt kell vennie az egész nemzetnek, minden férfinak és nőnek, aki méltóvá akarja magát tenni a magyar névre. Meg kell szűnnie a pártoskodás ősi átkának. Különös és tragikus körülmény, hogy a mi nagyeszű és nagyszívű magyar népünk nem tudja azt, ami az utolsó balkáni söpredéknek is veleszületett adománya: kit kell szeretnie és kit gyűlölnie.”

A Friss Ujság 28-án megírja, hogy az elszakított országrészek szobrai a Szabadság téren már megtekinthetőek. „A keleti országrészt ábrázoló szoborművet Pásztor János készítette és a szobor Csaba vezért ábrázolja, amint a kopjához láncolt Erdély bilincseit széttöri. Nyugat szobra Sidló Ferenc alkotása és hű kifejezője annak a fájdalomnak, amelyet Nyugat-Magyarország érez Szent István koronájától való elszakítása miatt. Észak szobrát Strobl Alajos mintázta és a keresztre feszített Hungáriát ábrázolja a dacos elszántsággal mellé húzódó tót fiúval és a felvidéki kuruc harcossal. A déli részek szobra Szentgyörgyi István műterméből került ki és azt ábrázolja, amint a búzakévék között dacosan álló sváb leány hűségesen simul a mögötte álló magyarhoz.”

A Magyarország arról ad hírt 24-én, hogy „Megszüntetik Erdélyben a régi magyar vármegyéket”. A románok politikai körzeteket csináltak, „úgy állítván ezeket össze, hogy minden politikai kerületben lehetőleg oláhok legyenek többségben. Igen természetes, hogy ily módon a leglehetetlenebb alakulások jöttek létre, földrajzilag egyáltalán össze nem függő területeket kapcsoltak egy-egy kerületbe.”

A Budapesti Hírlap közli 24-én: „A bécsi kommunista sajtó nemrég világgá kürtölte, hogy a Nagyváradon halálra ítélt Csécsi Nagy Imre huszárezredes fiai, hogy bosszút álljanak édesapjuk elítéléséért, a Margit körúti fogház előtt többedmagukkal megtámadtak egy Morár Teofil nevű budapesti román orvostanhallgatót, akit embertelenül megkínoztak, s végül holttestét a Dunába dobták. […] az egész hír szemenszedett koholmány, mert ez az orvostanhallgató ma is a legnagyobb nyugalomban él Budapesten”. Kiderül: „Száz népgyűlést akarnak rendezni az oláh politikusok Erdélyben és Oláhországban a magyarság ellen. Az első ilyen nagyarányú népgyűlést Bukarestben tartották a múlt vasárnap […] Francu Amos, az első erdélyi romántanács volt elnöke […] a következőket mondta: […] A mostani meg az eddig elszenvedett bántalmakkal szemben túszul kell venni a területünkön élő magyar püspököket, mágnásokat és úriembereket.

Ivanitescu, az oláh képviselőház alelnöke arra kérte a tömeget, ne tűrje a magyarok inzultusát és fegyverrel szerezzen érvényt annak, hogy a Dnyesztertől a Tiszáig minden a románoké legyen.”

Az Ujság 27-én arról tudósít: „A prágai egyetem cseh diáksága két héttel ezelőtt memorandumot intézett a közoktatásügyi miniszterhez, amelyben követelte, hogy távolítsák el a prágai egyetemről a magyar hallgatókat […] a diákok tegnap népes gyűlést tartottak és elhatározták, hogy a magyar hallgatókat még erőszakkal is távol tartják az előadásoktól, s meg is tettek minden intézkedést, hogy a magyar hallgatóknak az egyetemre való belépését lehetetlenné tegyék.”

A Magyarország „Este tíz óra” című 23-i vezércikke az ország gazdasági mozgásterére világít rá. „Budapestnek már régen megszűnt az éjszakai élete, most megszűnik az esti élete is. Este tíz órakor becsuknak minden nyilvános helyiséget, csak a vendéglők és korcsmák maradnak nyitva. Rideg, barátságtalan, kihalt lesz az utca, ráborul a városra az a rettenetes csend, az a megmerevedett nyugalom, amely sokkal inkább hasonlatos – egy világvárosban – a temető csendjéhez, mint a kisvárosok prűd szolidságához. Kevés a szén, takarékoskodni kell vele – értjük.”

A közhangulatot tükrözik Krúdy Gyulának a Magyarországban 28-án publikált sorai.

„A megcsonkított Magyarországon csonka lett még az esztendő is; immár évek óta nem tudunk a kalendáriomi örömökről, boldog nyárról, kövér őszről; vidámkodó, pirosarcú télről; csak a szenvedések és szegénységek szaporodnak patkány-bőséggel, amint egy-egy lap fordul a naptárban; és a régi, furcsa apróságokkal, kicsiny, sokszoros örömökkel, kedv- és étvágyváltozásokkal, ó-emberek által előírt teendőkkel, imádságokkal, névnapokkal teli kalendáriom hasonlatos lett egy olyan könyvhöz, amelyet a fordító vagy átdolgozó keze megrövidített, hogy papirost és munkát takarítson, a vidám részleteket kifelejtette, kihagyogatta, csak a szomorúság, bánat leveleit vette hűen…”

MN

Még nincs hozzászólás.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást.
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2011.08.12. 23:55
2011.06.24. 10:27
Friss hozzászólások
Még nincs hozzászólás.
 
Összetartozunk!

 

 
Plakátmúzeum
 
Riadó


 

 
József Attila

 
Jó hírem van!

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 

 
Hozzáadás a kedvencekhez

 
Keresés

 
Üvegablakok


Hamarosan!

 
Reklám
 
Ajánló
 
Linkek 

...
free counters
 

--farkasmetal---Lakatos munka-haidekker kerítés---farkasmetal---haidekker kapu----farkasmetal----Lakatos munka-haidekker    *****    Minden egyben a SKAM sorozatokról - friss hírek, folyamatosan bõvülõ MAGYAR FELIRATOS tartalom - SKAM SKAM FRANCE WTFOCK    *****    Egy horoszkóp elemzés sok rendkívül fontos információt tartalmaz, ezért fontos, hogy megrendeld. Tedd meg minél elõbb!!!    *****    A horoszkóp fontos jelzõrendszer,amit vétek nem használni.Rendeld meg Te is,tudd meg a lehetõségeid a következõ 3 évben!    *****    and i know now that this world will never be enough for me    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Semmiben sem nyilvánul meg olyan világosan az emberek jelleme, mint a játékban.    *****    Az életben a játék az egyetlen dolog, ami komoly.    *****    ÚJRA NYITVA A SKAM ONLINE - gyere és nézd kedvenc Skam sorozataid magyar felirattal - SKAM SKAM SKAM SKAM SKAM SKAM SKAM    *****    Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Jövõ, szerelmi ügyek, pénzügyek, karrier: a kártya válaszol! Tarot kártya elemzés karácsonyi ajándéknak is! Norina Tarot    *****    I am afraid of what I'm risking if I follow you Into the unknown    *****    Ne menj elõttem, lehet, hogy nem tudlak követni. Ne gyere mögöttem, lehet, hogy nem tudlak vezetni. Gyere mellettem és..    *****    Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Lájkoljátok a Filmes alakítások véleményezése Facebook-oldalát! Szavazásokkal, interaktív játékokkal várlak titeket!    *****    Filmes alakítások véleményezése! Olvassatok kritikákat színészi alakításokról!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Szereted a filmeket, a színészeket és a hollywoodi álomgyárral kapcsolatos híreket? Akkor itt a helyed!    *****    Ha szeretitek a borzongást, olvassátok el PIROS DOBOZ címû halloweeni novellámat!