Nem! Nem! Soha!


 
Közösség
 
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Kattintson rá!
free counters
 

 
Feltámadunk!

 
Elszakítva

Érdekes Újság (1920)

 
Ars poetica
 
Kiemelt hírek
 
Szavazás
Ki a kedvenc alkotód?

Ady Endre
József Attila
Kosztolányi Dezső
Kós Károly
Németh László
Nyirő József
Rejtő Jenő
Szabó Dezső
Tamási Áron
Wass Albert
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Szerinted melyik rendszerkritikus erő kerülhet a Syriza után kormányra?

Die Linke (Németország)
Jobbik (Magyarország)
LMP (Magyarország)
Nemzeti Front (Franciaország)
Ötcsillagos Mozgalom (Olaszország)
Podemos (Spanyolország)
Sinn Féin (Írország)
UKIP (Nagy-Britannia)
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Zenék!

 
Számláló
Indulás: 2004-01-15
 
Egy új nemzedék hírei
Egy új nemzedék hírei : Szándéknyilatkozatot írtak alá a felvidéki magyar pártok az összefogásról

Szándéknyilatkozatot írtak alá a felvidéki magyar pártok az összefogásról

  2020.08.21. 15:55

Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá három felvidéki magyar párt Komáromban: a Magyar Közösség Pártja, a Most-Híd és az Összefogás Mozgalom összefog. Céljuk, hogy a következő választásokon egy pártként induljanak, azonban sok részlet még nem derült ki arról, hogy ezt miként valósítják majd meg.


Azok után, hogy a február végi parlamenti választáson egy magyar párt se jutott be a pozsonyi parlamentbe, ismét felerősödtek az összefogást követelők hangjai Szlovákiában. 

Augusztus 20-án, Komáromban a Tiszti Pavilonban közös sajtótájékoztatót tartott három felvidéki magyar párt, a Magyar Közösség Pártja, a Most-Híd, illetve az Összefogás Mozgalom. A sajtótájékoztató keretén belül a pártok elnökei aláírták az ún. Komáromi nyilatkozatot, amiben kijelentették, hogy a három felvidéki magyar párt a következő választásokon egy pártként indul majd.

De hogy ez a 2022-es önkormányzati választásra, vagy a 2024-es parlamenti választásra vonatkozik, arról nem esik szó benne.

A nyilatkozatban emellett említik, hogy az egységes politikai képviselet csupán egy eszköz, a cél a felvidéki magyarok fejlődése és gyarapodása. A felvidéki magyarokra a Szlovák Köztársaság államalkotó közösségeként tekintenek, de a felvidéki magyarságot a magyar nemzet részének is tartják.

A nyilatkozat aláírására azután került sor, hogy a Most-Híd elnöke, Sólymos László még július végén javasolta azt az Összefogás által rendezett gombaszögi Közéleti Pikniken, hogy a magyar államalapítás ünnepén, augusztus 20-án egy közös szándéknyilatkozatot írjon alá a három legnagyobb felvidéki magyar párt a magyar egység megteremtéséről. Sólymos javaslatával az MKP és az Összefogás elnökei is egyetértettek. Végül augusztus 20-án Komáromban alá is írták a nyilatkozatot.

Azonban a mostani szándéknyilatkozat semmi konkrétumot nem tartalmaz, hogy miként is működnének együtt, kizárólag az egység megteremtésének fontosságáról esik szó benne.

A pártelnökök a sajtótájékoztatón arról is beszéltek, hogy miért van ez így: jelenleg még csak elképzeléseik vannak arról, hogyan lehetne betemetni az árkokat, pontos válaszuk még erre nincs.

A nyilatkozatot az MKP részéről Forró Krisztián, a Most-Hídtól Sólymos László, az Összefogás Mozgalomtól pedig Mózes Szabolcs írta alá.

 Hosszú még az út, de a cél közös

A sajtótájékoztatón Forró Krisztián, az MKP elnöke azt hangsúlyozta, hogy szerinte az együttműködésben az MKP-nak van a legnagyobb felelőssége, de úgy gondolja, képesek lehetnek kompromisszumokat kötni a többi párttal. Szerinte a most aláírt szándéknyilatkozat az egység megteremtésének következő lépése, és abban mindhárom párt egyetértett, hogy egy közös pártban folytassák a politizálást.

Emellett újságírói kérdésre arról is beszélt, hogy először bizonyítaniuk kell a választók felé, hogy a pártok valóban együtt tudnak működni. Emellett kiemelte, hogy az MKP továbbra is az etnikai vonalat szeretné továbbvinni, ugyanakkor nem zárja ki, hogy a régiókért dolgozó pártokkal együttműködjenek.

A Most-Híd május végén megválasztott elnöke, Sólymos László beszédében a most együttműködési nyilatkozatot aláíró pártok sokszínűséget emelte ki. Sólymos úgy véli, hogy az együttműködés nem jelenti a pártok arculatainak elvesztését, sem az értékeik megtagadását, hanem éppen ellenkezőleg: ez adja az összefogás erejét.

Sólymos beszédében arra is kitért, hogy az összefogást meg kell tölteni tartalommal, ezért majd csak az elkövetkezendő időszakban fogják megalakítani a munkacsoportokat, amiknek a feladatuk lesz kidolgozni, hogyan tudnának együttműködni majd a pártok.

A munkacsoportok emellett egy olyan programot készítenek majd el, amivel meg tudják szólítani a magyar szavazókat. Sólymos beszédében arról is beszélt, hogy egy hosszú út előtt állnak, ami nem lesz könnyű, de reményét fejezte ki, hogy még idén meg fognak tudni állapodni a pártok.

Az Összefogás Mozgalom elnöke, Mózes Szabolcs beszédében arról beszélt, hogy az Összefogás Mozgalom egy évvel ezelőtti megalapítása után elérkeztek az egység nulladik állomásához.

Mózes kiemelte, hogy bár a felvidéki magyar pártok még csak a közös út elején járnak, de a felvidéki magyarok politikai megosztottságának felszámolása létszükséglet ahhoz, hogy Dél- és Kelet-Szlovákia sikeres legyen. Újságírói kérdésre pedig elmondta, hogy egyelőre még nem született egyezség arról, hogyan fogják nevezni a pártot, vagy hogy ki fogja azt irányítani. Ugyanakkor elmondta, hogy elsősorban a szlovákiai magyarság problémáival szeretnének foglalkozni, és ebben mindhárom párt egyetértett.

 Még nagyon sok a kérdőjel

 A sajtótájékoztató végén újságírói kérdésekre is volt lehetőség, ahol elsősorban arról érdeklődtek a jelenlévők, hogy más szlovákiai magyar pártok is beléphetnek-e majd az összefogásba. Sólymos erre kitérő választ adott: szerinte ugyanis a legfontosabb dolog most az MKP és a Híd közötti árkok betemetése.

 Arról, hogy pontosan hogyan is fog kinézi a párt, egyik elnök sem tudott konkrétat mondani, ahogy az sem derült ki, hogy miként fogják majd elsimítani a pártok közötti konfliktusokat. Azonban abban mindhárman egyetértettek, hogy a mostani szándéknyilatkozat jövőbetekintő és a pártok egy történelmi jelentőségű döntést hoztak a szándéknyilatkozat aláírásával.

azonnali

Még nincs hozzászólás.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást.
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2011.08.12. 23:55
2011.06.24. 10:27
Friss hozzászólások
Még nincs hozzászólás.
 
Összetartozunk!

 

 
Plakátmúzeum
 
Riadó


 

 
József Attila

 
Jó hírem van!

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 

 
Hozzáadás a kedvencekhez

 
Keresés

 
Üvegablakok


Hamarosan!

 
Reklám
 
Ajánló
 
Linkek 

...
free counters
 

Pierre Gasly - a Forma-1 pilótája - az elsõ magyar rajongói oldal a francia pilótáról    *****    CAN YAMAN - a legszexibb török színész - CAN YAMAN - a leghíresebb török színész - CAN YAMAN - az új Sandokan    *****    Novella-premier: Rémálom az erdõ sûrûjében (1. rész) - Ha szereted a hátborzongató történeteket, kattints a linkre!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Xtina Hungary - A legnagyobb Christina Aguilera fan site - KATT!    *****    Egy párkapcsolat elõtt, fontos tudni alapvetõ ismereteket a társadról.Ezért fontos a párkapcsolati elemzés. Rendeld meg!    *****    Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés, csak 5000 Ft. rendeld meg most és minden kérdésedet, + megbeszéljük!!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzés diplomás asztrológustól. Keress,szeretettel várlak!Kattints!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Én segítek értelmezni azt,amit látsz.Várlak az oldalamom    *****    Simonyi ingatlan2023 Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Debrecen    *****    PREKAMBRIUM HUNGARY - Videók, cikkek a tudomány világából. Légy részese te is!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Why do all the monsters come out at night? - click here - Why do all the monsters come out at night?    *****    Why do all the monsters come out at night? - click here - Why do all the monsters come out at night?    *****    Csatlakozz közénk, és légy része fantasy világunknak! - Rose Harbor. egy fórumos szerepjáték a gportal felületén! - RPG    *****    ROSE HARBOR - and i know now that this world will never be enough for me - ROSE HARBOR    *****    Rajz, vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)