Nem! Nem! Soha!


 
Közösség
 
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Kattintson rá!
free counters
 

 
Feltámadunk!

 
Elszakítva

Érdekes Újság (1920)

 
Ars poetica
 
Kiemelt hírek
 
Szavazás
Ki a kedvenc alkotód?

Ady Endre
József Attila
Kosztolányi Dezső
Kós Károly
Németh László
Nyirő József
Rejtő Jenő
Szabó Dezső
Tamási Áron
Wass Albert
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Szerinted melyik rendszerkritikus erő kerülhet a Syriza után kormányra?

Die Linke (Németország)
Jobbik (Magyarország)
LMP (Magyarország)
Nemzeti Front (Franciaország)
Ötcsillagos Mozgalom (Olaszország)
Podemos (Spanyolország)
Sinn Féin (Írország)
UKIP (Nagy-Britannia)
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Zenék!

 
Számláló
Indulás: 2004-01-15
 
Egy új nemzedék hírei
Egy új nemzedék hírei : Trianoni harangok

Trianoni harangok

  2020.07.23. 09:18

Nem az számít, hogy én mit élek át, az a lényeg, hogy sikerül-e a nézőkben ezt a nemzedékeken át hordozott trianoni fájdalmat enyhítenem – mondta Meister Éva Magyar Művészetért-díjas színművész, a Magyar Kultúra Lovagja, aki Trianoni harangok című estjével lép fel július 23-án, csütörtökön este hat órakor a budai Szent Margit Gimnáziumban.


– Olthévízen született, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban játszott, majd 1987-ben a román kommunisták üldözése elől családjával Magyarországra menekült. Azóta itt él. Nem hiányzik a szülőföldje?

– Hát persze hogy hiányzik, de leginkább a táj, amely belém ivódott, és néhány derék ember, aki még ott él, és valamikor az életem része volt. A szülőföldet az emberek néha el szokták hagyni ilyen-olyan okok miatt, viszont a mi egyetlen hazánkat, a Kárpát-medencét, ha nem muszáj, ne hagyjuk el! Olykor, ha úgy adódik, itthonról hazamegyek. Kedvenc helyem Kézdivásárhely.

– Erdélyi magyarként könnyen be lehetett illeszkedni a késő Kádár-kor társadalmába, vagy akadtak nehézségek?

– Nyilván hogy akadtak nehézségek, sőt a mai napig vannak nehézségek, mert magunkon hordozzuk (akár a személyin is egy hivatalban), hogy honnan jöttünk; és bizony, ma is előfordul, hogy rögtön más szemmel néznek ránk. De ezt már megszoktam, nekem nincs ­miért szégyenkeznem. Erről az állapotról a volt férjem, a gyermekeim apja, Molnár H. Lajos regényeket írt, de talán ő sem tudná egy rövid interjúválaszban a helyzetünket összefoglalni. Megtette viszont például a Levelek a hazából a honba című tárcafolyamában, illetve a Volt egyszer egy udvar című nagyregényében is.

– A Nemzeti összetartozás estjén Trianoni harangok címmel tart előadást. Lelki értelemben nem megterhelő újra átélni ezt a trianoni fájdalmat egy fellépés során?

– A színésznek ez a dolga, erre tette fel az életét. És valójában nem az számít, hogy én mit élek át, az a lényeg, hogy sikerül-e a nézőkben ezt a nemzedékeken át hordozott fájdalmat enyhítenem. Az estemben a trianoni békediktátum által okozott közösségi és egyéni tragédiák elevenednek meg verses és énekes formában, mely tragédia nemzedékeken át elkíséri a magyarságot.

– Ezek közül melyik érintette meg a legjobban?

– Ha a sok alkotás közül egyet kellene kiemelnem, Hervay Gizella Nosztalgia című versét említeném, amely a szétszóródott magyarságnak a haza és az otthon iránti fájdalmas, lélekölő vágyakozásáról szól, és amely így kezdődik: „Egy nap hazamegyünk fapados vonaton, / nem viszünk mást, csak a régi szavakat”. Az otthon keresése, sajnos, a trianoni területeken élő magyarság körében is majd száz éve tart, nem kell ahhoz elvándorolni, hiszen túszként élnek az elbitorolt területeken.

– És nem ma kezdte: 1989 óta szabadfoglalkozású színművészként egyéni előadásaival járja a Kárpát-medence magyar településeit és a külföldön élő magyar közösségeket. Elmondana egy emlékezetes estet vagy történetet az elmúlt harminc évből?

– A több száz, talán ezer előadás során sok-sok meglepetés ért. Mindig megérint, amikor egy zsúfolt terem egyszerre csak feláll és állva vastapsol. De volt olyan előadásom is, a Csöndes kiáltvány a vesztesekért, amelyben az erdélyi sorsról mondtam verseket erdélyi kortárs költőktől, majd bejött egy idős hölgy az öltözőbe, és könnyes szemmel mondta, hogy „én most értettem meg önöket, művésznő; én még ilyen gyönyörű verseket életemben nem hallottam”.

– Trianon századik évfordulója alkalmából turnéra is készül, nem tett keresztbe a járvány? Romániába, Szerbiába jelenleg nem lehet elutazni.

– Igen, Kárpát-medencei trianoni turnéra pályáztam és kaptam támogatást az Emberi Erőforrások Minisztériumától, így a Kárpát-medencei Magyarok Kulturális Egyesületének támogatásával kiegészülve körülbelül hetven előadással turnézhatunk itthon és otthon, erre jövő év szeptemberéig adódik alkalom. A járvány miatt mindig ott, ahova éppen utazni lehet. Hárman vágunk neki, egyéni és közös estekkel: Dévai Nagy Kamilla előadóművész, Luká­csy Katalin színművész és én.

– Sokan azt mondják, hogy mivel a fiatal nemzedékek már nem tapasztalták meg a bőrükön a kommunizmust sem, nem különösebben érdekli őket Trianon vagy a határon túli magyarok. Egy ilyen esttel meg lehet érinteni őket?

– Ha erre tudnám a választ, én lennék a nemzet pszichiátere, de csak egy színész vagyok, aki próbálkozik. Viszont vannak estjeim, amelyekben olyan verseket és olyan nemzeti rockdalokat is elhelyeztem, amelyeket a fiatalok is ismernek, tudnak, s így bizony fel-felkapják a fejüket, és odafigyelnek a többire is. Megértik ők, mert azoknak a fiataloknak, akik eljönnek az estjeimre, valamelyest már rend van a fejükben. Elég sok ilyen fiatal van, hála istennek! És már csak miat­tuk is talán jobban kellene támogatni, nagyobb figyelemmel kellene kísérni az olyan nemzeti érzelmű zenészeket, színészeket, akik alázattal, csendben teszik a dolgukat, akik nem helyezkednek, nem karriert építenek, hanem a szó szoros értelmében szolgálnak.

MN

Még nincs hozzászólás.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást.
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2011.08.12. 23:55
2011.06.24. 10:27
Friss hozzászólások
Még nincs hozzászólás.
 
Összetartozunk!

 

 
Plakátmúzeum
 
Riadó


 

 
József Attila

 
Jó hírem van!

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 

 
Hozzáadás a kedvencekhez

 
Keresés

 
Üvegablakok


Hamarosan!

 
Reklám
 
Ajánló
 
Linkek 

...
free counters
 

Pierre Gasly - a Forma-1 pilótája - az elsõ magyar rajongói oldal a francia pilótáról    *****    CAN YAMAN - a legszexibb török színész - CAN YAMAN - a leghíresebb török színész - CAN YAMAN - az új Sandokan    *****    Novella-premier: Rémálom az erdõ sûrûjében (1. rész) - Ha szereted a hátborzongató történeteket, kattints a linkre!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Xtina Hungary - A legnagyobb Christina Aguilera fan site - KATT!    *****    Egy párkapcsolat elõtt, fontos tudni alapvetõ ismereteket a társadról.Ezért fontos a párkapcsolati elemzés. Rendeld meg!    *****    Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés, csak 5000 Ft. rendeld meg most és minden kérdésedet, + megbeszéljük!!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzés diplomás asztrológustól. Keress,szeretettel várlak!Kattints!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Én segítek értelmezni azt,amit látsz.Várlak az oldalamom    *****    Simonyi ingatlan2023 Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Debrecen    *****    PREKAMBRIUM HUNGARY - Videók, cikkek a tudomány világából. Légy részese te is!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Why do all the monsters come out at night? - click here - Why do all the monsters come out at night?    *****    Why do all the monsters come out at night? - click here - Why do all the monsters come out at night?    *****    Csatlakozz közénk, és légy része fantasy világunknak! - Rose Harbor. egy fórumos szerepjáték a gportal felületén! - RPG    *****    ROSE HARBOR - and i know now that this world will never be enough for me - ROSE HARBOR    *****    Rajz, vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)