Nem! Nem! Soha!


 
Közösség
 
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Kattintson rá!
free counters
 

 
Feltámadunk!

 
Elszakítva

Érdekes Újság (1920)

 
Ars poetica
 
Kiemelt hírek
 
Szavazás
Ki a kedvenc alkotód?

Ady Endre
József Attila
Kosztolányi Dezső
Kós Károly
Németh László
Nyirő József
Rejtő Jenő
Szabó Dezső
Tamási Áron
Wass Albert
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Szerinted melyik rendszerkritikus erő kerülhet a Syriza után kormányra?

Die Linke (Németország)
Jobbik (Magyarország)
LMP (Magyarország)
Nemzeti Front (Franciaország)
Ötcsillagos Mozgalom (Olaszország)
Podemos (Spanyolország)
Sinn Féin (Írország)
UKIP (Nagy-Britannia)
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Zenék!

 
Számláló
Indulás: 2004-01-15
 
Egy új nemzedék hírei
Egy új nemzedék hírei : Az emlékezet helyei a Trianon utáni Erdélyben

Az emlékezet helyei a Trianon utáni Erdélyben

  2020.07.16. 12:10

A trianoni utódállamok fokozatos konszolidációjának egyik jele saját kulturális örökségük és ismertetőjegyeik láthatóvá tétele volt. Az új hatalom legitimációs gesztusairól tanúskodik a 8 Órai Újságban megjelent rövid kolozsvári tudósítás.


„Az oláh kultúra terjeszkedése Erdélyben. Az oláhok erdélyi berendezkedésénél egyetlen cél lebeg a megszállók előtt, hogy mindent a legyorsabban átalakítsanak saját szükségletüknek megfelelően. Ennek a berendezkedésnek egyik legtipikusabb példájáról számol be egy kolozsvári hír. A kolozsvári városháza dísztermében levő Ferenc József életnagyságú képén, amelyen néhai uralkodónk huszártábornoki díszruhában áll, az oláhok a fejet lefestették és ráragasztották Ferdinánd román király képét, mintha ezzel a díszterem elrománosítását teljes mértékben keresztülvitték volna. Ez az eljárásuk a legjellemzőbb, mert minden ténykedésüket ilyen kultúreszközök felhasználásával végzik. Ezt bizonyítja a Kolozsvárott megjelenő Patria cimű lap egyik legutóbbi vezércikke is, amelyben az oláhok a Kolozsvárott felállítandó magyar felekezeti egyetem terveire válaszolnak. A cikkíró azt mondja, hogy a magyarok századokon keresztül elnyomták az oláhokat és így ők nem is haladhattak kultúrájukban olyan magas fokra, mint a magyarság. Éppen ezért, most várjanak a magyar egyetem felállításával addig, amíg a magyar kultúra mai fokát utolérik az oláhok is és ha ez megtörtént, csak akkor beszélhetnek egy új magyar egyetem esetleges felállításáról és akkor is csak valamelyik kisebb vidéki városkában lehet szó az egyetem felállításáról.”

Idézet: 8 Órai Újság, 1920. július 16. Az oláh kultúra terjeszkedése Erdélyben.

Még nincs hozzászólás.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást.
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2011.08.12. 23:55
2011.06.24. 10:27
Friss hozzászólások
Még nincs hozzászólás.
 
Összetartozunk!

 

 
Plakátmúzeum
 
Riadó


 

 
József Attila

 
Jó hírem van!

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 

 
Hozzáadás a kedvencekhez

 
Keresés

 
Üvegablakok


Hamarosan!

 
Reklám
 
Ajánló
 
Linkek 

...
free counters
 

--farkasmetal---Lakatos munka-haidekker kerítés---farkasmetal---haidekker kapu----farkasmetal----Lakatos munka-haidekker    *****    Minden egyben a SKAM sorozatokról - friss hírek, folyamatosan bõvülõ MAGYAR FELIRATOS tartalom - SKAM SKAM FRANCE WTFOCK    *****    Egy horoszkóp elemzés sok rendkívül fontos információt tartalmaz, ezért fontos, hogy megrendeld. Tedd meg minél elõbb!!!    *****    A horoszkóp fontos jelzõrendszer,amit vétek nem használni.Rendeld meg Te is,tudd meg a lehetõségeid a következõ 3 évben!    *****    and i know now that this world will never be enough for me    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Semmiben sem nyilvánul meg olyan világosan az emberek jelleme, mint a játékban.    *****    Az életben a játék az egyetlen dolog, ami komoly.    *****    ÚJRA NYITVA A SKAM ONLINE - gyere és nézd kedvenc Skam sorozataid magyar felirattal - SKAM SKAM SKAM SKAM SKAM SKAM SKAM    *****    Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Jövõ, szerelmi ügyek, pénzügyek, karrier: a kártya válaszol! Tarot kártya elemzés karácsonyi ajándéknak is! Norina Tarot    *****    I am afraid of what I'm risking if I follow you Into the unknown    *****    Ne menj elõttem, lehet, hogy nem tudlak követni. Ne gyere mögöttem, lehet, hogy nem tudlak vezetni. Gyere mellettem és..    *****    Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Lájkoljátok a Filmes alakítások véleményezése Facebook-oldalát! Szavazásokkal, interaktív játékokkal várlak titeket!    *****    Filmes alakítások véleményezése! Olvassatok kritikákat színészi alakításokról!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Szereted a filmeket, a színészeket és a hollywoodi álomgyárral kapcsolatos híreket? Akkor itt a helyed!    *****    Ha szeretitek a borzongást, olvassátok el PIROS DOBOZ címû halloweeni novellámat!