Nem! Nem! Soha!


 
Közösség
 
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Kattintson rá!
free counters
 

 
Feltámadunk!

 
Elszakítva

Érdekes Újság (1920)

 
Ars poetica
 
Kiemelt hírek
 
Szavazás
Ki a kedvenc alkotód?

Ady Endre
József Attila
Kosztolányi Dezső
Kós Károly
Németh László
Nyirő József
Rejtő Jenő
Szabó Dezső
Tamási Áron
Wass Albert
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Szerinted melyik rendszerkritikus erő kerülhet a Syriza után kormányra?

Die Linke (Németország)
Jobbik (Magyarország)
LMP (Magyarország)
Nemzeti Front (Franciaország)
Ötcsillagos Mozgalom (Olaszország)
Podemos (Spanyolország)
Sinn Féin (Írország)
UKIP (Nagy-Britannia)
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Zenék!

 
Számláló
Indulás: 2004-01-15
 
Hírek
Hírek : 78 év után újra megjelenik: Missuray-Krúg Lajos: Tüzek a végeken - Selmectől Sopronig

78 év után újra megjelenik: Missuray-Krúg Lajos: Tüzek a végeken - Selmectől Sopronig

  2008.10.02. 20:26

1930-ban két kiadásban hagyta el a soproni nyomdát az akkori soproni Bánya- és Erdőmérnöki Főiskola ifjúsága által közkedvelt könyv, a „Tüzek a végeken.”. A vonzó és nemes pátosszal megírt mű egy csapásra hírnevet szerzett a Főiskola egykori növendékének, a volt erdőmérnök hallgatónak, a későbbi írónak és költőnek, Missuray-Krúg Lajosnak.

Az ő könyve az első hiteles krónikája volt 1918-1922-es évek sorsdöntő időszakának. Mint az események résztvevője megírta a szeretett Alma Mater Selmecbányáról való menekülését, a hontalan bolyongás keserűségét. A nyugat-magyarországi felkelő harcokról is elsőnek számolt be a könyv hasábjain. Örök emléket állított művében az ágfalvi csatában (1921. szeptember 8.)  hősi halált halt Machatsek Gyula erdőmérnök - és Szechányi Elemér bányamérnök - hallgatóknak.

Minden szépítés nélkül, időrendben és hitelesen örökítette meg azokat az eseményeket, amelyek a másfél hónapig tartó felkelő harcoktól egészen Sopron aranynapjáig (1921. december 14.) és a város hivatalos átadásáig tartottak. Művében ott sorakoznak a kor közszereplői is: a politikusok, a szeretett professzorok, a hallgatók és a jó barátok - mind-mind név szerint.

Missuray-Krúg művében felhasználta a hiteles okmányokat, a korabeli sajtó híradásait. Tíz évvel a sorsdöntő események után mint emlékébresztő felrázta a kor közvéleményét. A magyar ifjúság hősies helytállása Sopron és környéke megmentéséhez vezetett. Soha ne feledkezzünk meg áldozatukról! Nemes cselekedetük, hazaszeretetük örök példa legyen a késői utódok előtt! Missuray-Krúg művét a bátor igazmondás, a szemtanú hitelessége jellemzi. Könyvét az érdeklődő olvasó nem tudja letenni. Sorai majd nyolcvan év után is rabul ejtik lelki és érzelmi világunkat.

Jó szívvel ajánljuk olvasásra mindannak, akit a magyar történelem e kevésbé ismert szelete érdekel, s aki számára nem közömbös, hogyan alakult egy város és vidékének sorsa. A könyv nem hiányozhat egyetlen egyetemi polgár és hallgató könyvespolcáról sem. Ott legyen ez a kiadvány Soprontól Miskolcig, Dunaújvárostól Székesfehérvárig a maga méltó helyén!

Krúg könyve az évtizedek múlásával elérhetetlenné vált; az idősebb nemzedék féltve őrzött kincse lett. Az újabb generációk már csak hírből ismerték, de kézbe talán soha nem vették az író munkáját.

78 évvel a mű megjelenését követően, többszöri sikertelen kiadási próbálkozások után, 2008-ban meg fog jelenni a legendás mű hasonmás kiadása. Ezzel a kiadvánnyal is tisztelgünk az önálló magyar erdészeti felsőoktatás bicentenáriuma előtt. 
 
Ifj. Sarady Sándor
könyvtári főigazgató
NymE Központi Könyvtár

A könyv megrendelhető: a tuzekavegeken@gmail.com e-mail címen vagy telefonon (Farkas Rolf V. oemh 70/270-81-32)

Könyv ára:1000 Ft + postaköltség (kb. 470 Ft)

A könyveket ajánlott levélben küldjük postai utánvétellel.

Még nincs hozzászólás.
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2011.08.12. 23:55
2011.06.24. 10:27
Friss hozzászólások
Még nincs hozzászólás.
 
Összetartozunk!

 

 
Plakátmúzeum
 
Riadó


 

 
József Attila

 
Jó hírem van!

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 

 
Hozzáadás a kedvencekhez

 
Keresés

 
Üvegablakok


Hamarosan!

 
Reklám
 
Ajánló
 
Linkek 

...
free counters
 

A horoszkóp a lélek tükre,fontos információk. Májusban,minden megrendelés 1000 Ft. kedvezménnyel vehetõ igénybe. Várlak!    *****    A csillagjövõ oldalon,sok asztrológiai, ezoterikus olvasmány,valamint meditációk és megrendelési lehetõségek találhatók!    *****    Kérdezõ horoszkóp, kötetlen beszélgetés mobilon, vagy messengeren, skypeon 5000 Ft. Szeretettel várlak! Kattints hívj!!!    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.