Nem! Nem! Soha! - Európa az európaiaké!


 
Közösség
 
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Kattintson rá!
free counters
 

 
Feltámadunk!

 
Ars poetica
 
Kiemelt hírek
 
Szavazás
Ki a kedvenc alkotód?

Ady Endre
József Attila
Kosztolányi Dezső
Kós Károly
Németh László
Nyirő József
Rejtő Jenő
Szabó Dezső
Tamási Áron
Wass Albert
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Szerinted melyik rendszerkritikus erő kerülhet a Syriza után kormányra?

Die Linke (Németország)
Jobbik (Magyarország)
LMP (Magyarország)
Nemzeti Front (Franciaország)
Ötcsillagos Mozgalom (Olaszország)
Podemos (Spanyolország)
Sinn Féin (Írország)
UKIP (Nagy-Britannia)
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Zenék!

 
Számláló
Indulás: 2004-01-15
 
Egy új nemzedék hírei
Egy új nemzedék hírei : Posztindusztriális paradoxonok

Posztindusztriális paradoxonok

  2017.06.18. 10:12

Miközben a brit jobb- és baloldal gazdasági elképzelései egyre jobban hasonlítanak egymásra, a társadalomban minden korábbinál erősebb a szembenállás. A brit publicista szerint ez a posztindusztriális átalakulás következménye.


„Bár a parlamenti választás több kérdést vet fel, mint ahányra választ ad, néhány következtetést azért máris levonhatunk” – olvassuk Andrew Curry brit publicista gyorselemzését.

Curry szerint a választás legfontosabb tanulsága, hogy a neoliberális politika megbukott. Mint arról a Metazin beszámolt, a két nagy párt igyekezett mindinkább középre húzni. A toryk, szakítva a Thatcher-forradalom piacpárti ideológiájával, meghirdették az erős állam politikáját. A Konzervatív Párt felismerte, hogy az átlagember biztonságérzetét kell megerősíteni, amihez le kell számolni a korábban széles körben elfogadott neoliberális dogmákkal. Ezért az állam gazdasági és szociális szerepvállalásának növelését, a nemzeti identitás védelmét és a nemzeti piacok előnyben részesítését tűzték zászlajukra. A Munkáspárt pedig, visszahódítandó kispolgári bázisának támogatását, átvette a jobboldal jelszavait (haza, család, nemzet), sőt a bevándorlásellenes retorikát is. Gazdaságpolitikai tekintetben ugyanakkor egyre inkább visszatér a Tony Blair előtti szociáldemokrácia eszményéhez, sőt, Corbyn elnöksége alatt még ennél is messzebbre megy. A választási kampányban mindkét párt határozottan piacellenes húrokat pengetett, és a toryk ebben igyekeztek rálicitálni a baloldalra. Kivételnek Theresa May nyugdíjtakarékossági tervei számítanak, amelyek viszont jelentősen hozzájárulhattak a Konzervatív Párt meglepően rossz szerepléséhez.

Miközben a két nagy párt szociális és gazdasági programja közeledett egymáshoz, a választás mégis minden korábbinál polarizáltabb társadalom képét mutatja. A legtöbben ezt azzal magyarázzák, hogy egyre inkább a szimbolikus politika, a kultúrharc határozza meg a választók preferenciáit, és nem a társadalmi osztályhelyzet. Hasonló magyarázatok már a Brexit kapcsán is felvetődtek. Curry elismeri, hogy az identitáspolitikai kérdések fontosak, de úgy véli, hogy a megosztottságot nem lehet pusztán kultúrpolitikai különbségekkel magyarázni. A két párt szavazótábora egyre inkább elkülönül kor és lakóhely alapján. Mint egy korábban publikált tanulmányában bővebben is kifejti, az átalakuló posztindusztriális gazdaság nyertesei, a technológiai szektorban és a szolgáltatásban dolgozó városi szavazók a progresszív jelszavakat zászlajára tűző Munkáspártot támogatják. A leszakadó, a munkaerőpiacról kiszoruló rétegek a konzervatívokat: azt remélik, hogy a jobboldal visszafordíthatja a mezőgazdaság és az ipar hanyatlását.

A választás harmadik nagy tanulsága, hogy a korábban, például a Brexit népszavazás esetében meglehetősen passzív fiatalok sokkal inkább mobilizálhatók, mint a közvélemény-kutatók gondolták volna. A fiatal szavazók magas részvétele következtében nem váltak valóra azon elemzői várakozások, hogy a Konzervatív Párt elsöprő győzelmet arat. Ez pedig azzal a következménnyel jár, hogy a Brexit ellenzőit egyre keményebb hangon bíráló ám kisebbségi kormány alakítására kényszerülő Theresa May a választás után aligha állíthatja, hogy a népakarat egyöntetűen mögötte áll.

metazin

 

Még nincs hozzászólás.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást.
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2011.08.12. 23:55
2011.06.24. 10:27
Friss hozzászólások
Még nincs hozzászólás.
 
Összetartozunk!

 

 
Plakátmúzeum
 
Riadó


 

 
József Attila

 
Jó hírem van!

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 

 
Hozzáadás a kedvencekhez

 
Keresés

 
Üvegablakok


Hamarosan!

 
Reklám
 
Ajánló
 
Linkek
 

...
free counters
 

Csaba blogja - "It's hammertime!"    *****    ~ FBLOG ~ A BARÁTOM VÁLASZTOTT NEKEM RUHÁT! FELVEGYEM, VAGY SE?!!! NAPONTA KREDITKÓDOK A CHATEN! SMINKTESZTEK! ~ FBLOG ~    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    ÚJRA NYITVA! ~FBLOG~ ÁLLATKÍSÉRLETEKTÕL MENTES A SMINKED? ~HAMAROSAN KREDIT NYEREMÉNY! TERMÉKTESZTEK!~FBLOG~ÚJRA NYITVA!    *****    Astropapa-iskolája mindenkit szeretettel vár és INGYENES TANÁCSOT AD minden kedves érdeklõdõnek!    *****    Supernatural - ODaát - 13. ÉVad - Extrák - Infók - ÉRdekességek - ODaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - ODaát    *****    A csillagjövõ oldalon,nem csak alacsonyak az árak, hanem a tanácsadás, teljesen ingyenes. Szeretettel várlak minden nap    *****    Új design! Az egyetlen magyar Olicity és a legaktívabb Zöld Íjász rajongói oldala! 6. évad & Arrowverse hírek!    *****    No.1 Christina Aguilera Fan Site - Minden ami X-Tina, minden héten újdonságok! Katt!    *****    TelenovelasWeb - Hírek, képek, videók, saját véleménnyel tarkított bejegyzések telenovellákról és a színészekrõl! Gyere!    *****    Hamarosan olvashatók lesznek az oldalamon az Asztro-tükör asztrológiai írásai, cikkei.    *****    Gesztenye, gesztenye, gesztenye... és egy álmos sün! Gyertek az októberi rétre Mályvával és Pipitérrel! Irány a Mesetár!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    Ha te is a letisztult stílus híve vagy, nézz be hozzám! Smink, ruha, kritika //Style and Stuff// Style and Stuff//    *****    MINDEN HÓNAPBAN INGYENES G-PORTÁL SABLON! TELJESEN ÁTSZERKESZTHETÕ A LEGÚJABB KÓDOKKAL! Ne maradj le egyik hónapban sem!    *****    Rendeld meg az asztrológiai csomagok egyikét és teljesen ingyen megbeszélheted velem a kérdéseidet telefonon, skypeon!!!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film! Film!Film!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!    *****    A CSILLAGJÖVÕ OLDALON RENDKÍVÜLI AKCIÓK,LEHETÕSÉGEK.A MEGRENDELÉSEK UTÁN TELJESEN INGYENES KONZULTÁCIÓ,TANÁCSADÁS.VÁRLAK    *****    Õszi manókalandok a réten! Búcsúztassátok el ti is útra kelõ madarainkat Mályvával és Pipitérrel! Gyertek a Mesetárba!